După schimbarea locuinței, se obișnuiește să-i reunim pe cei dragi în noua noastră casă pentru a sărbători mutarea, așa-numita petrecere de casă nouă. În cazul în care vă întrebați dacă este ceva specific românesc, ei bine, nu! Fiecare țară are o tradiție diferită de a sărbători mutarea într-o casă nouă, motiv pentru care și ție îți trebuie un pic de ajutor ca să faci o petrecere minunată și să te bucuri de micile atenții oferite sub forma unui cadou de casă nouă din partea celor dragi.

O petrecere tradițională pentru a marca mutarea

În general, toate culturile au propriile moduri de a celebra construirea unei noi case. Această petrecere este de origine medievală. La vremea aceea, când o casă era terminată, se obișnuia ca toți cei care au participat la construcția casei să fie invitați la masă.

Alte obiceiuri de peste hotare

În Anglia tradiția se numea „Housewarming” care înseamnă „încălzirea casei”, consta în invitarea familiei și prietenilor după ce casa era terminată pentru a alunga spiritele rele sau spiritele rătăcitoare. Fiecare oaspete trebuia să aducă drept cadou de casă bună un buștean și primul foc aprins în șemineu reprezenta purificarea casei.

În Germania, dacă ești invitat la o petrecere de inaugurare a casei, se obișnuiește să aduci un cadou casă nouă locatarilor acesteia. Printre darurile oferite în mod tradițional se numără adesea sarea și pâinea, sinonime cu prosperitatea în Evul Mediu. La fel și în Italia este o idee bună să aduci vin sau ulei de măsline la petrecerea de casă nouă.

Organizarea unei petreceri de casă nouă

De obicei, o petrecere de casă nouă este o sărbătoare alături de familie și de prietenii apropiați, dar poți lărgi acest cerc în funcție de dimensiunea casei tale. Nu ezita să inviți vecinii, poate fi o oportunitate de a vă cunoaște și de a începe să vă împrieteniți.

Ce cadou de casă nouă să oferi?

Întrebare dificilă, dar care necesită un răspuns. Într-adevăr, după o anumită vârstă, s-ar putea să fii invitat la tot mai multe petreceri de genul acesta. Un cadou de casă nouă este de obicei accesibil, un buget între 100 și 500 de lei, nu e ca și cum ai fi invitat la o nuntă. Mizează pe obiectele practice care să ajute persoana sau persoanele care se mută: aparate electrocasnice, cum ar fi un tel electric sau un mic sistem hi-fi sunt perfecte pentru cadourile de luat la comun. De asemenea, poate fi apreciat un obiect decorativ (tablouri), dar ai grijă să cunoști gusturile gazdelor în ceea ce privește decorarea, altfel riști aă vezi acest cadou de casă bună pus frumos în spatele unui dulap. În sfârșit, oferirea de cadouri simbolice precum sare (prosperitate), pâine (fertilitate), dulciuri (bună dispoziție) sau vin (spiritul de sărbătoare) poate fi o modalitate de a-ți manifesta buna intenție față de noii ocupanți.

Inaugurarea casei ar putea lua diferite forme în toată Europa, dar această tradiție din Evul Mediu a fost menținută remarcabil în România, acum este o sărbătoare modernă care oferă bucurie în fiecare an tuturor oamenilor care își schimbă locuința.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here