Apple şi Dell se luptă de ceva vreme pentru supremaţie în privinţa laptopurilor premium care ar trebui să stea pe biroul oricărui utilizator profesionist, care pune preţ pe calitate, putere de procesare şi pe un display perfect.

O comparaţie succintă între Macbook Pro şi Dell XPS, între caracteristicile lor cele mai bune şi mai interesante, ne-ar ajuta să alegem mai uşor următorul nostru laptop premium pentru birou sau pentru acasă. Dell XPS refurbished este varianta cea mai convenabilă din punct de vedere al celor care se gândesc în primul rând la buget, dar și la performanțe.

Dell XPS, câştigător detaşat la preţ şi design

Preţul:

Dell XPS porneşte ca favorit cel puţin din perspectiva preţului şi a arhitecturii primite. În varianta entry level avem preţuri care pornesc de la aproape 1.000 de dolari pentru un Intel Core i3 generaţia a 11-a, cu 8GB RAM şi 256GB SSD. MacBook Pro atinge undeva la 1.299 de dolari, da are un i5 Intel Core de generaţia a 8-a, cu aceeaşi stocare şi aceeaşi cantitate de memorie ca la Dell XPS.

Ecranul e de 1920×1080 pixeli la XPS 13, de exemplu, dar MacBook-ul vine cu 2560×1600 pixeli, dar ajungi să ai şi 3840×2160. Aici câştigă Dell XPS clar.

Designul:

Apple a păstrat designul MacBook Pro, dar Dell XPS a încercat să inoveze puţin. Ambele laptopuri au şasiu de aluminiu, însă XPS-ul are fibră de carbon sub tastatură, în zona de sprijin a palmelor. Dell vine cu InfinityEdge display, de unde şi ecranul care pare mai mare. Apple a păstrat marginile late, poate prea late pentru 2021.

Apple are culorile favorite, griul şi silverul pe care le cunoaştem prea bine, Dell vine cu un alb interesant şi un silver-black. Plus că Dell XPS e mai uşor şi mai micuţ decât MacBook Pro-ul celor de la Apple, are doar 1.27 kg şi dimensiuni 11.6 x 7.8 x 0.6 inch la varianta XPS 13, de exemplu. Iarăşi câştigător este Dell XPS şi la design.

Bătălie strânsă între Apple şi Dell la capitolul porturi, display, performanţe generale

Porturi:

Dacă aveţi orice cu port USB-A veţi avea nevoie de adaptoare la ambele laptopuri. Ambele au porturi Thunderbolt 3 USB-C, Dell XPS vine şi cu un USB-C. Dacă vrei mai mult cumperi alt MacBook Pro şi ai 4 porturi Thunderbolt 3. Dell XPS-urile au şi readere microSD, ceea ce nu găseşti la Apple. La Dell ai adaptor USB-C la USB-A, Apple te obligă să îl cumperi separat dacă ai nevoie neparat de el. Câştigă şi aici Dell XPS.

Display:

Ai un singur ecran deja cunoscut la Apple şi MacBook Pro, Retina Display, Dell XPS te lasă să optezi între FHD pentru mai multă autonomie a bateriei şi 4K rezoluţie dacă vrei un ecran superb, au şi touchscreen. Apple plusează cu True Tone display technology, se ajustează albul în funcţie de ambient şi de lumină, dar Dell XPS poate trăi şi fără această opţiune foarte bine, nimeni nu o cere. La MacBook Pro obţii în teste 485 niţi, la Dell XPS ajungi la 417 niţi la panel de 1080p şi la doar 301 niţi dacă vrei 4K neaparat. Câştigă MacBook Pro.

Performanţe şi baterie:

Când e vorba de editare şi de sarcini complexe te bazezi pe MacBook Pro şi pe procesoarele lor noi M1, dar la procesare de fotografii câştigi dacă ai un Dell XPS. Ambele nu sunt pentru gaming, au performanţe decente, dar nu strălucitoare. Bateria ţine 8-12 ore pe Dell XPS, MacBook Pro are autonomie de puţin peste 10 ore, fără să te pună să decizi între 4K şi 1080p.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here