masajul ayurvedic

Exista nenumarate forme de masaj: Masja suedez, tailandez, al tesuturilor profunde, cu pietre fierbintim shiatsu si nenumarate forme de a le face. Totusi, exista un masaj cu totul deosebit, care are propriile sale beneficii si caracteristici: masajul Ayurvedic.

Acest masaj combina tehnici indiene de acum 5000 de ani din principiile Ayurvedei (care ineamna in indiana „stiinta vietii”) cum ar fi presiunea pe anumite puncte de pe corp. Acest tip de masaj are rolul de a crea echilibru intre minte, corp si spirit pentru a ajuta organismul sa se vindece.

In masajul ayurvedic se folosesc uneori uleiuri de masaj pentru oferi mai multe beneficii organismului si pentru a avea parte de un masaj mai eficient deorece aceste produse ofera o aluncare mai usoara a mainilor pe corp.

Cum este masajul ayurvedic diferit de unul traditional?

Exista mai multi factori care deosebesc masajul ayurvedic de unul traditional, precum cel tailandez sau cel suedez:

Uleiurile ayurvedice

In principiile ayurveda, exista 5 elemente ale vietii – spatiul, aerul, focul, apa si pamantul. Aceste 5 elemente sunt considerate stalpii de baza a vietii. Acestea se combina pentru a crea 3 principii care formeaza legatura dintre corp si minte, cunoscute sub numele de „dosha”: Vata (aerul si spatiul), Pitta (focul si apa) si Kapha (apa si pamantul).

Fiecare dintre noi are un mix unic dintre aceste 3 „doshe„, cu toate ca de obicei unul este mai dominant. Practicile ayurvedice echilibreaza doshele in organism pentru a obtine un echilibru intre minte si fizic, ajutand la imbunatatirea sanatii.

In timpul masajului ayurvedic, uleiurile organice combinate sunt infuzate cu ierburi ayurvedice penetru a promova relaxarea si detoxifierea. Uleiurile sunt alese pentru a echilibbra dosha dominanta. La temperatura potrivita, aceste uleiuri intra in organism prin piele si pori, eliberand toxinele pentru a detoxifia organismul.

Energia si intentiile

Un terapeut ayurvedic se va concentra pe eliberarea blocajelor energetice din organism, prin eliminarea toxinelor si prin echilibrarea chakrelor (centrelor energetice din organism).

Masajul Thai functioneaza de asemenea pe principile centrelor de nergie. Totusi, masajul suedez se concentreaza mai mult pe aspectele fizice si nu pe cele energetice. Astfel, masajul suedez este vazut „mai bine” de medici si de medicina alopata in general, care considera ca nu exista centre de energie.

Video despre cum se face un masaj ayurvedic

https://www.youtube.com/watch?v=HJXNNHrPano

Care sunt tipurile de masaj ayurvedic care se practica?

tipuri masaj ayurvedic

Exsita mai multe forme ale masajului ayurvedic. Iata care sunt cele mai populare dintre acestea:

Abhyanga

Aceasta forma de masaj ayurvedic este una din cele mai traditionale forme de tratament din aceste invataturi si foloseste masajele lungi pentru a incalzi organismul (astfel si doshele). In timp ce uleiul intra in peiele, acesta maseaza tesutul si elibereaza toxinele la nivel celular.

Acest stil de masaj promoveaza circulatia, imbunatateste sistemul imunitar si te ajuta sa ai parte de o relaxare profunda atat fizica, la nivel muscular cat si o relxare mentala.

Gandharva

Gandharva combina atingerile masajului cu terapia sprin sunete pentru a imbunatati fluxul de sange. In timpul acestui tip de masaj, terapeutii vor folosi uleiuri din ierburi pentru a promova vitalitatea organismului la nivel celular.

Marma

Punctele Marma sunt vitale pentru un organism sanatos. Acestea ajuta la insanatosirea unei persoane din orice punct de vedere: corp, minte si emotii. In timpul masajului cu de tip marma sistemul de vindecare al organismului este stimpular iar energiile se echilibreaza.

Cat despre beneficiile fizice din timpul masajului de tip marma , muschii sunt relxati si circulatia este imbunatatita.

Tratamentul prin masaj ayurvedic Odyssey

Acest tratament utilizeaza 5 tehnici ayurvedice  pentru a echilibra organismul.

Este facut prin 2 terapii de masaj. Pentru inceput, se incepe cu Garshana, un proces de exfoliere care stimuleaza sistemul limfatic si pregateste pielea pentru a absorbi uleiurile, beneficind de proprietatile acestora.

Pe urma, urmeaza masajul tehnica Abhyanga, in care organismul este acoperit in ulei calduros de la scalp pana la picioare cu frictiuni. Pe urma, se flosesc tehnicile masajului Vishesh pentrtu a promova relaxatia.

Tratamentul include tehnici de marma si echilibrari de chakra pentru a trata afectiuni din organism. Se folosesc uleiuri esentiale specifice doshilor.

Pizichilli

Pizichilli o forma de masaj ayurvedic facut din combinarea a doua tipuri de terapii de masaj. Practic, aceasta forma de masaj implica o „baie de uleiuri”. Scopul acestei tehnici este de a insanatosi organismul cu ajutorul beneficiilor plantelor pe care le contin uleiurile. Hraneste organismul si imbunatateste circulatia, purificand organismul.

Shirodhara

Shirodhara este o forma de tratament care care foloseste cunoscut pentru faptul ca ajuta la calmarea sistemului nervos central, relaxand astfel organismul si mintea. Dupa un tratament cu shiodhara, unele persoane se simt mai energice si mai pline de viata.

Vishesh

Vishesh este o tehnica folosita in masajul ayurvedic. Acesta utilizeaza masari ferme si usoare pentru alungirea muschilor contractati, eliberand tensiunea din acestia si impuritatile care se formeaza.

Se foloseste o cantitate mica de ulei iar daca dupa aceasta tehnica, se foloseste alta forma de masaj ayurvedic numica „masajul abhyanga”, nu se foloseste deloc ulei sau extrem de putin pentru a ajuta la crearea unui nivel mai mare de frictiune (uleiul impedica formarea frictiunii), obtinand mai mult acces in tesutul profund.

Urmand masajul vishesh, unele persoane spun ca se simt mai relaxate.

Care este cea mai buna forma de masaj ayurvedic pentru fiecare dosha?

Dezechilibrele sunt tratate cu tehnici de masaj ayurveda specifice.

Kapha

Atucni cand dosha Kapha este in balans, digestia si sanatatea in general este imbunatatita. Cand aceasta se dezechilibreaza (de exemplu daca este un exces de Kapha in organism), se poate instala obezitatea, apatai, depresia si letargia. De asemenea, por aparea probleme cu digestia, alergiile si probleme respiratorii.

Daca dosha Kapha este scapata de sub control, poate fi greu de reechilibrat deoarece este una din cele mai greu de manipulat doshe.

Dosha Kapha poate fi echilibrata cu ajutorul masajului ayurvedic numic Vishesh.

Pitta

Cand Pitta este in echilibru, aceasta te ajuta sa fii energic, vesel si fericit. Cand nu este in echilibru, aceasta dosha poate crea probleme de stomac cum ar fi ulcer, iritabiliatea, febra, inflamatie sau sete constanta. De asemenea, te poate face sa iti pierzi concentratia.

Masaje ayurvedice precum Abhyanga sau Odyssey ajuta la echilibrarea doshei Pitta si la elimnarea toxinelor din corp, calmand totodata sistemul nervos central.

Vata

Vata ajuta organismul sa fie mai energic si imbunatateste creativitatea. Cand aceast este in echilibru, ai o stare entuziasta si te simti agil, plin de neergie. Energia vine in reprize si poate fi urmata de oboseala brusca. Cand Vata se dezechilibreaza, aceasta se manifesta in organism prin scaderea in greutate, constipatei, hipertensiune, artrita si probleme digestive.

Masajul ayurvedic Shirodhara , Odyssey si Marma echilibreaza dosha Vata.

Daca o persoana primeste nu masaj care nu i se poriveste, poate dezechilibra si mai tare dosha, amplificand aceste stari. Din acest motiv, este important ca aceste masaje sa fie facute de un specialist pentru a trata probleleme si nu pentru a le amplifica.

Care sunt beneficiile masajului ayurvedic?

beneficii masaj ayurvedic

Asa cum practicile de ayurveda sunt folosite pentru a preveni in primul rand, asa si masajul ayurvedic: acesta este cel maa bine utilizat pentru prevenirea afectiunilor si nu pentru a le trata. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale masajului ayurvedic:

  • Te ajuta sa te relaxezi
  • Detoxifiaza si curata organismul
  • Imbunatateste sistemul imunitar
  • Imbunatateste circulatia
  • Promoveaza o piele sanatoasa
  • Reduce stresul
  • Calmeaza corpul si mintea

Este indicat ca principiile din masajul ayurvedic sa fie combinate cu o dieta echilibrata si exercitii fizice pentru a profita din plin de beneficiile acestei practici.

Sper ca acest articol sa te fi ajutat sa integi ce este masajul ayurvedic (si practicile ayurvedice in general). Cu toate ca medicina nu le recunoaste beneficiile, foarte multe persoane care au avut parte de astfel de masaje sustin ca i-a ajutat.

De altfel, nu ar fi ajuns atat de popular in zilele noastre daca clientii nu ar fi multumiti de rezultate. Daca ai incercat si tu masajul ayurvedic, lasa un comentariu cu experienta pe care ai avut-o.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here