Bateriile de laptop sunt consumabile. Bateriile Li-Ion, cu reactii chimice continue, vor avea o autonomie din ce in ce mai mica in mod natural si isi vor pierde din performanta. Dupa utilizarea unei baterii pentru o anumita perioada de timp, in anumite conditii, se poate ca ea sa se umfle. Acest lucru nu va crea probleme de siguranta (cum ar fi explozia bateriei), dar in acel moment ar trebui sa incepi sa te gandesti serios la inlocuirea sa.

Bateriile umflate de laptop trebuie inlocuite si aruncate in mod corespunzator, chiar daca ele nu creaza probleme de siguranta. Cand inlocuiti bateriile umflate, nu aruncati bateriile vechi la gunoi. Exista reglementari pentru aruncarea corespunzatoare a bateriilor defecte de laptop.

Mentinerea bateriilor de laptop

Daca un laptop nu va fi utilizat intr-o anumita perioada mai lunga de timp, cei de la service laptop onlaptop.ro va recomanda sa reincarcati bateria la fiecare 3 luni, pana la 50%. Procedand astfel, veti preveni deteriorarea acumulatorului prin suprasarcina din cauza depozitarii pe termen lung, fara a o utiliza.

Cand alimentarea cu curent alternativ are loc in mod constant la un laptop, utilizatorul ar trebui sa descarce bateria la 50%, cel putin o data la doua saptamani. Astfel, veti elibera bateria de o tensiune persistenta inalta, ceea ce poate reduce durata de viata a bateriei de laptop (https://www.onlaptop.ro/componente/baterii-laptop/baterie-laptop-lenovo).

Cele mai bune conditii pentru depozitarea bateriilor sunt temperaturile ambientale cuprinse intre 10 grade Celsius si 35 grade Celsius, incarcarea mentinuta la 50% si durata de viata prelungita cuun software special de Health Charging (mai multi producatori de laptopuri pun la dispozitie astfel de softuri).

Este esential sa evitati depozitarea bateriilor in medii umede, ceea ce poate duce la o rata mai mare de descarcare a bateriei. Temperaturile prea scazute vor afecta substantele chimice interioare ale bateriei, in timp ce bateriile cu temperaturi prea mari sunt supuse riscului de explozie.

Un alt lucru important de avut in vedere este sa nu asezati laptopul sau bateria in apropierea unei surse de caldura – cum ar fi calorifer, semineu, cuptor, plita electrica sau alte echipamente ce emit caldura, peste 60 grade Celsius. Supraincalzirea bateriei poate provoca scurgeri sau chiar explozie, iar asta inseamna risc crescut de incendiu.

Puteti lasa alimentatorul conectat la laptop in timpul utilizarii, iar asta inseamna ca bateria va ramane sub o sarcina mare, ceea ce ii poate reduce durata de viata. Pentru a proteja bateria sub o astfel de utilizare, puteti prelungi durata de viata a bateriei prin softuri speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here