Sa fii imobilizat la pat nu este un lucru usor de indurat. Anual, sute de persoane din Romania se confrunta cu aceasta provocare, fie din cauza unei boli, fie din cauza obezitatii morbide. A sta 24 din 24 de ore la pat este dificil chiar si pentru cei mai puternici si, de aceea, deseori se recurge la saltele antiescare.

O astfel de saltea este o saltea medicala care trebuie sa permita o mai buna distributie a masei unui pacient, pentru a evita punctele de presiune, care pentru o perioada prelungita pe acelasi loc al corpului, ar ajunge sa provoace disconfort si rani.

Cum am spus si mai sus, exista saltele antiescare persoane supraponderale, dar si pentru persoane care au suferit o interventie chirurgicala complicata.

Alegerea unei saltele „medicale” sau a saltelei „anti-decubit” se face atunci cand pozitia de odihna in pat  reprezinta starea ta in mare parte a zilei sau cand pielea prezinta un risc ridicat de aparitie a escarelor. Atunci cand ti se recomanda repaus la pat, presiunea pusa pe corpul si pe pielea ta sunt mari, in special in punctele strategice, care iti comprima pielea si tesuturile musculare intre un os si saltea: occiput, scapula, sacrum, trochanter, calcai, malleoli. Aceasta compresie poate duce la o modificare a starii pielii, de la roseata pana la rani evidente.

Alegerea saltelei va fi asociata cu:

-schimbari in pozitiile patului pentru a scuti punctele de sprijin;

-o dieta adecvata;

-hidratare regulata si suficienta;

-mentinerea igienei pielii prin evitarea maceratiei;

-observarea zilnica a starii pielii;

In caz de incontinenta, este o schimbare regulata a protectiilor.

Saltelele de prevenire a escarelor ofera o tehnologie care are drept scop ameliorarea punctelor de presiune. Sunt disponibile pe mai multe modele, in functie de gradul de risc evaluat si pot fi fabricate din spuma, spuma de memorie sau aer:

-Saltele individuale de clasa 0;

-Saltea clasa I (clasa IA – clasa IB);

-Saltea clasa II;

-Saltea de clasa a III-a.

Cum aleg salteaua potrivita?

Daca persoana are un risc scazut de a dezvolta un ulcer sub presiune sau daca persoana este in pat timp de 10 pana la 15 ore si se mobilizeaza singura, cu sau fara dificultati, fara tulburari neurologice semnificative, fara arteriopatie, cu o stare buna pana la medie, in acets caz o saltea de spuma de clasa IA poate fi potrivita pentru pacient.

Saltelele din spuma de clasa IA sunt adesea saltele cu waffle, adica cu placute flexibile si mobile care insotesc miscarile corpului. Structura monobloc a saltelei ii permite sa se adapteze miscarilor unui pat medical. Are un capac integral, care poate fi indepartat pentru spalarea masinii pana la 90 grade. Aceste saltele sunt destinate persoanelor de pana la 130 kg.

Site-ul articoleortopedice.ro ofera o gama foarte mare de produse de cea mai buna calitate certificate medical. Achizitionand o astfel de saltea putem face viata mai suoara pacientilor de la clinica sau daca avem in grija o ruda acasa, aceasta poate beneficia enorm de pe urma unei astfel de saltele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here