Potrivit profesionistilor din domeniul sanatatii, spalatul mainilor cu apa si sapun iti curata mainile si te scapa de bacterii. Un nou studiu arata ca si spalatul mainilor doar cu apa este eficient, in anumite conditii.

Aparent, cand o persoana isi spala mainile doar cu apa si freaca puternic mainile impreuna, poate scapa de o cantitate similara de germeni si bacterii, ca si cum si-ar fi spalat mainile cu apa si sapun.

Desigur, aceasta este o masura drastica: de a-ti spala mainile doar cu apa; si se aplica in situatii extreme, cand sapunul nu este la indemana. Poti sa nu ai nici dezinfectant de maini, dar cu sticlele mici pentru masina, geanta, buzunar, ar fi o mare greseala sa nu te aprovizionezi.

Problema spalatului fara sapun se pune in urmatorul fel:

 

Oare sapunul este intotdeauna curat?

 

De fapt, in functie de modul in care este depozitat sapunul: pe chiuveta, unde poate crea o balta de apa si sapun, zone inchise, etc; sapunul poate ajunge sa dezvolte bacterii si sa le raspandeasca pe maini atunci cand este folosit. Asadar, chiar daca mainile tale vor arata curate si vor mirosi frumos, nu vor fi.

Profesionistii din domeniul sanatatii spun ca ne putem spala mainile doar cu apa si asta s-a dovedit in tarile unde accesul la sapun este limitat. Importanta este tehnica de spalare a mainilor, care presupune o frecare energica.

 

Sapunul este intotdeauna optiune mai buna?

Da, sapunul este o optiune mai buna daca este pastrat corect, astfel incat sa nu poata fi contaminat.

Sa ne gandim asa: daca pregatim mancarea fara sa ne spalam pe maini, persoanele care o mananca se vor imbolnavi.

Studiile facute intr-o zona defavorizata ( cu acces limitat la sapun si dezinfectant maini) au avut ca subiect diferitele forme de igiena: in casele in care mancarea a fost pregatita in absenta totala a spalatului pe maini, copiii au avut probleme de tranzit intestinal in scara mare, injumatatindu-se unde mainile au fost spalate doar cu apa. In cazurile in care mainile au fost spalate si cu apa si cu sapun, problemele s-au redus semnificativ, deci si graficul este pe masura.

 

Aasadar, intotdeauna este de preferat sapunul in detrimentul unei spalarii doar cu apa, insa si spalatul mainilor doar cu apa este eficient, daca nu ai altceva la indemana.

In cazul sapunului, profesionistii au subliniat ca o optiune mai buna de sapun este una cu agenti antibacterieni si chiar si un dezinfectant de maini, dupa spalare, ajuta la distrugerea bacteriilor rele si la pastrarea celor bune, care ne protejeaza sanatatea.

 

Care este concluzia?

Poti sa te speli doar cu apa daca nu ai si sapun la indemana;

Trebuie sa iti depozitezi corect sapunul pentru a fi eficient;

Foloseste dezinfectant maini de cate ori ai ocazia;

Intotdeauna spala-ti mainile, chiar si numai cu apa, deoarece este mai bine decat deloc.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here