Atunci cand doriti sa cumparati un telefon nou cu siguranta va uitati dupa performante, dupa aspect, dupa camerele foto/video dar si dupa ecranul pe care-l are. Display-ul unui telefon are un rol esential si desi eu nu-l consider cea mai importanta componenta, persoanele care urmaresc mult continut cu siguranta ma vor contrazice.

Despre evolutia ecranelor de pe telefoane nu am decat cuvinte de lauda. Daca acum cativa ani acestea aveau rezolutii extrem de mici, in prezent avem display-uri 4k cu 120Hz, HDR si peste 500 de pixeli per inch.

Un raspuns exact la intrebarea din titlu nu va pot oferi. Fiecare are preferintele sale si niciodata nu poti multumi pe toate lumea daca oferi un raspuns subiectiv. Ca sa o luam cu inceputul, am sa va prezint mai intai cele mai populare tipuri de ecrane de pe piata: LCD, IPS si Amoled (OLED). Ca si in cazul televizoarelor, ecranele OLED sunt cele mai bune atunci cand vine vorba despre calitate si coloristica. Totusi, trebuie sa tinem cont ca telefoanele cu ecrane OLED sunt mult mai scumpe si sunt predispuse sa faca “burn” (un defect care consta in imprimarea unei imagini pe ecran care ramane in permanenta pe fundal). Ecranele mai moderne au scapat de aceasta problema, dar totusi exista niste sanse mici. Cele mai bune exemple pentru ecranele de tip OLED sunt Samsungurile cu display-uri Super Amoled, fiind cele mai apreciate de pe piata. Eu unul nu sunt fanul lor pentru ca nu redau culori realiste, dar trebuie sa recunosc ca arata senzational. Samsung de asemenea produce ecrane pentru majoritatea concurentei, cum ar fi Apple sau OnePlus.

Celelalte categorii, adica LCD-urile si IPS-urile sunt foarte asemanatoare. Acestea se regasec pe majoritatea telefoanelor, adica pe terminalele de buget si din categoria media. Bineinteles, aici fiecare producator isi pune amprenta in functie de abordarea lor. Aceste ecrane sunt mai luminoase decat cele OLED, consuma mai putin curent si se pot modela mai usor. Sansele ca un ecran LCD sa fie pe mai multe modele de telefoane dar sa nu semene intre ele din cauza ajustarile sunt foarte mari. Probabil cel mai bun ecran LCD din momentul de fata este cel produs de catre Apple pe modele lor Iphone XR si Iphone 11. Acestea sunt variantele de “buget” pe care Apple le ofera, ramanand ca modelele de top (Iphone X, Iphone XS, Iphone 11 PRO) sa aiba display-uri OLED.

In concluzie, daca e sa ne raportam la calitate, rezolutie si culori, ecranele OLED sunt cele mai bune de pe piata. Daca va doriti un smartphone cu un ecran mai modest, cu luminozitate mai buna dar care sa coste mai putin, puteti opta fara probleme pentru un LCD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here