Hidrantii se numara printre solutiile care contribuie la prevenirea si stingerea incendiilor motiv pentru care acestia se gasesc pe lista cu echipamente care lupta impotriva incendiilor si care trebuie utilizate de catre orice institutie, sediu comercial, etc. Avand in vedere importanta acestora trebuie cunoscute cat mai multe informatii despre hidranti pentru ca acestia sa poata fi achizitionati si utilizati in cunostinta de cauza. Pentru inceput trebuie stiut faptul ca exista hidranti pentru interior si hidranti pentru exterior.

Ce trebuie sa stii despre hidrantul de interior?

Hidrantul de interior este un dispozitiv utilizat pentru stingerea incendiilor. Acesta trebuie sa fie folosit in mod obligatoriu de catre urmatoarele categorii de imobile:

 • Cladiri destinate mediului educational sau cultural care au mai mult de 200 de utilizatori.
 • Cladiri catalogate ca fiind de importanta exceptionala si deosebita.
 • Cladiri care sunt utilizate drept cantine.
 • Sali de sport care au o capacitate mai mare de 300 de utilizatori.
 • Imobile utilizate pentru cazarea prescolarilor, elevilor, studentilor, persoanelor cu dizabilitati sau a batranilor, care au cel putin 100 de utilizatori.
 • Parcari subterane si supraterane care au cel putin 2 niveluri.

Pentru ca un hidrant de interior sa fie corect amplasat este nevoie ca acesta sa fie pozitionat in asa fel incat sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

 1. Interiorul cladirii sa fie protejat de cel putin 2 jeturi de apa. Aceasta conditie trebuie indeplinita in cazul imobilelor clasificate in categoriile A, B si C, ca importanta.
 2. Interiorul cladirii trebuie sa fie protejat de cel putin un jet. Aceasta conditie se adreseaza celorlalte tipuri de cladiri.

Ce trebuie sa stii despre hidrantul de exterior?

Hidrantul de exterior se aseamana foarte mult cu cel de interior, si acesta fiind utilizat tot pentru stingerea incendiilor. Principalele constructii care trebuie sa fie prevazute cu instaltie hidranti exteriori sunt urmatoarele:

 • Cladiri etichetate ca fiind de importanta exceptionala si deosebita.
 • Imobile utilizate pentru locuit care sunt prevazute cu mai mult de 5 niveluri supraterane.
 • Cladiri utilizate in scop medical sau de adapostire a persoanelor cu dizabilitati, a celor care nu au adapost, prescolarilor si elevilor, care sunt prevazute cu cel putin 2 niveluri supraterane.
 • Cladiri de productie sau de depozitare a marfurilor care au o suprafata mai mare de 600 mp.

 

Ce reguli trebuie indeplinite pentru a putea amplasa o instaltie de hidranti exteriori?

Pentru a putea fi utilizati in momentul in care este necesar acest lucru, amplasarea hidrantilor exteriori trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

 • Sa fie amplasati la o distanta de cel putin 5 m de peretii exteriori ai cladirilor pe care hidrantii le protejeaza.
 • Hidrantii exteriori care sunt amplasati in spatiile verzi din interiorul cartierelor de locuinte trebuie sa fie amplasati la o distanta de maximum 6 m de la marginea caii de circulatie.
 • Hidrantii exteriori care sunt amplasati in subteran nu vor fi acoperiti cu asfalt si nici nu vor fi amplasati sub carosabilul strazilor.

Concluzii

Indiferent ca ai nevoie de o instalatie hidranti interiori sau exteriori trebuie sa cunosti care sunt cele mai importante detalii despre acestia. De asemenea trebuie sa stii ca ai nevoie de o firma specializata care sa faca o astfel de lucrare. SecuritatePSI este una dintre cele mai bune optiuni pentru ca ofera servicii complete, inclusiv executie instalatie sprinklere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here