Locuitorii din Titirangi, o suburbie a oraşului neo-zeelandez Auckland, au mari bătăi de cap cu şobolanii. Rozătoare la fel de mari precum pisicile au invadat străzile localităţii, iar oamenii spun că se tem să mai iasă seara din case deoarece hoardele de şobolani sunt peste tot. Consiliul local a ţinut mai multe şedinţe dedicate acestui subiect şi în cele din urmă au luat decizia că animalele trebuie vânate, deoarece sunt prea multe pentru a fi exterminate prin metode clasice cum ar fi otravuri sau aparate anti-rozătoare. În plus, otrăvurile lăsate la sol sau pulverizate din aer pot afecta fauna locală, păsări sau mamifere mici. Cum s-a ajuns în acest punct, de unde provin aceste rozătoare şi cum de au crescut până la dimensiuni atât de mari?

Sunt două explicaţii pentru acest fenomen. Una este pe cât de simplă, pe atât de incredibilă: localitatea are de zeci de ani o populaţie de găini sălbatice, care trăiesc liber în parcurile şi pe străzile oraşului. Oamenii obişnuiau să le lase mâncare pe trotuare sau pe străzi, iar metoda a dus la înmulţirea păsărilor, dar şi la apariţia şobolanilor. Hrana abundentă a făcut ca rozătoarele să crească în dimensiuni şi în lipsa oricăror duşmani naturali să se înmulţească necontrolat. Atât de mult, încât acum trăiesc în adevărate hoarde şi se deplasează pe străzi chiar şi ziua în amiaza mare în grupuri de 7-10 animale, fără să se mai teamă de prezenţa oamenilor. Localnicii se plâng că găsesc frecvent şobolani în curţi şi chiar în case, în magazine sau restaurante. Coşurile de gunoi sunt deteriorate sau chiar răsturnate, iar cele amplasate pe străzi sunt pline de şobolani. Exasperaţi, oamenii au cumpărat capcane şi aparate anti-rozătoare.

A doua explicaţie ţine de agricultură: anul acesta a fost unul extrem de bun din punctul de vedere al recoltelor de fructe. Pomii autohtoni, dar şi cei de import au avut o roadă bogată, iar multe fructe coapte au căzut. De obicei, fructele neculese sunt hrană pentru păsările sălbatice, însă de data aceasta, şobolanii au fost cei care au profitat de situaţie. Ca să vă faceţi o idee cât de mulţi şobolani sunt în Titirangi, închipuiţi-vă că dacă acum câţiva ani doar în 3 la sută din capcanele amplasate erau prinşi şobolani, acum cifra a crescut la 60 la sută.

Iar invazia şobolanilor creează probleme şi faunei autohtone: păsări precum kiwi sau kokako îşi fac cuib şi depun ouă la sol, ceea ce le face vulnerabile în faţa rozătoarelor, care mănâncă ouale sau puii mici. Astfel, populaţia de păsări native Noii Zeelande e afectată, iar ornitologii spun că eliminarea speciilor alogene, străine de acest areal, este singura soluţie pentru protejarea celor indigene.

Consilierii locali spun că pe viitor va fi nevoie şi de implicarea oamenilor, pentru a renunţa la obiceiul de a hrăni găinile sălbatice din Titirangi. De asemenea, o altă parte a soluţiei va fi sacrificarea păsărilor, după ce se va hotărî care este efectivul optim de găini sălbatice care vor fi lăsate în continuare să trăiască pe străzile şi în parcurile oraşului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here