În pofida asemănărilor vizuale, caracteristicile technice ale laptopurilor și chromebook-urilor, sunt diferite.

Pentru prima dată chromebook-urile au apărut în 2011, totuși popularitatea pe care o au în prezent, au obținut-o de abia în ultimii câțiva ani. Acest fapt se datorează achiziționării chromebook-urilor, în special pentru școli, datorită simplității lor. Costul redus și accesibilitatea la utilizarea atrage un număr în creștere, de clienți, care cumpără acest tip de calculator pentru birou sau casă.

Designul acestor calculatoare portabile este izbitor de asemănător, aceasta fiind și unica lor asemănare. După cum se înțelege și din denumire, sistemul de operare la Chromebookuri este Google Chrome, pe când la laptopuri variază de la Windows până la MacOs. Laptopurile tradiționale funcționează în baza unor software-uri și aplicații care rulează online sau instalate de către specialiști din service laptop, iar la Chromebook-uri sunt instalate aceleași aplicații ca la sistemul Android. O altă deosebire evidentă este că la laptopuri, performanțele sunt direct proporționale cu capacitățile hard-diskului, iar la calculatoarele Chrome sunt necesare proprietăți minime ale discului hard.

Un plus important al chromebook-ului este faptul că este ușor și are o baterie durabilă, pe când laptop-urile au nevoie de o mulțime de accesorii pentru a funcționa bine. Avantajul laptopurilor este că pot fi utilizate offline și oriunde, pe când chromebook-urile au nevoie de conectare la internet, offline pot fi folosite doar o perioadă scurtă de timp. Prețul chromebookurilor începe de la 200 dolari pentru cele mai simple și de la 400 dolari pentru cele mai bune. Laptopurile de calitate medie sunt relativ mai ieftine, însă cele mai performante pot ajunge să coste între 700 și 1000 de dolari.

Laptopurile cu sistem de operare Chrome nu sunt potrivite pentru editarea fotografiilor și a clipurilor video. Chromebook-urile nu au o bună performanță grafică și nu pot fi utilizate pentru sarcini importante sau jocuri video care rulează în mod normal pe laptopurile cu Windows sau MacOS. Totuși, calitatea imaginii la jocuri se va îmbunătăți în acest an după ce Google a anunțat despre lansarea serviciului de jocuri streaming, Stadia.

Chromebook-urile în continuare își pierd substanțial din utilitate atunci când nu sunt conectate la internet. Devine o problemă gravă dacă rămâneți fără internet în momentul în care editați un fișier online și nu-l mai puteți salva sau recupera ulterior.

Din cauza capacității slabe a hardware-ului și a avantajelor reduse, prețul este mai mic la chromebook-uri, pe când un laptop bun, cu mai multe facilități și accesorii, necesită o investiție mai mare. Simplicitatea chromebook-urilor nu poate fi bătută. Dacă cerințele pe care le aveți față de un calculator sunt satisfăcute și de aplicații disponibile pe Android, atunci puteți cu încredere să optați pentru un dispozitiv Chrome.

Laptopurile obișnuite sunt recunoscute pentru versatilitatea pe care o au. Un calculator cu sistem de operare Windows oferă un spectru larg de avantaje începând cu diferite designuri, mărimi și stiluri care pot fi configurate. Prețul calculatoarelor portabile variază în dependență de cerințele clientului și de posibilitățile gadget-ului. Cert este că piața se dezvoltă cu modele noi și performante, practic lunar, ceea ce poate fi doar un beneficiu pentru consumatorii în continuă căutare după tehnologii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here